nyugdíjas parlament - MSZP KALOCSA

nyugdíjas parlament

Gondolatok a Nyugdíjas parlamenten elhangzottakról

Az utóbbi pár hétben sorra jártuk a kistelepüléseket. Olyan időpontokat kerestünk a kitelepülésekhez, amikor idősebb emberekkel találkozhatunk. Sejtettük ugyan, miről mesélnek nekünk, ha az életkörülményeikről és a mindennapjaikról beszélgetünk, de egy-két dolgot azért megdöbbenéssel hallgattunk.

· Botka László: Elfogadhatatlan, hogy egy minimálbérre bejelentett dolgozó négy évtizednyi kemény gürcölés után ne kapjon havi 50 ezer forintnál többet.

Egyes fidesz politikusok szerint meg lehet élni 47 ezer forintból. Tudták, hogy a Kalocsa környéki kistelepüléseken mennyi nyugdíjas él havi 50 ezer forintnál kevesebből? Hányan vannak – és nemcsak kisnyugdíjasok - akik kertjükben zöldséget termesztenek, baromfiudvarokban tyúkokat nevelnek, hogy legyen mit enniük? Ha az a néhány tízezer forint elmegy a rezsire, akkor mi marad élelmiszerre? Felfogadhatatlan, hogy több évtizedes munka után csak ennyi jusson egy embernek!

· Botka László: Mi vissza fogjuk adni a nyugdíjasoknak a 13. havi ellátást.

A 13. havi nyugdíj kardinális pont minden nyugdíjasnak. Igen, 2009. július 1-től megszűnt a 13. havi nyugdíj. Meg emelkedett a normál áfakulcs, csökkent a táppénz, változott a nyugdíjemelési képlet. Emlékszünk még a válságra. Az ország gazdasági állapota akkoriban nem engedhetett meg ilyen kiadásokat. Azóta a helyzet változott, túl vagyunk a válságon. Igen, a fidesz is visszaadhatta volna a 13. havit, mégsem tette. Pedig már van rá fedezet a költségvetésben. Igen, a 13. havi nyugdíjat vissza kell kapnia a nyugdíjasoknak.

· Botka László: Ha kormányra kerülünk, újra támogatni és ösztönözni fogjuk a magánnyugdíj-pénzárakat

A 2010. októberi önkormányzati választások után robbant a hír, hogy államosítják a nyugdíjpénztárakat. Néhány százezertől több millió forintig terjedő összegeket raboltak el tőlünk. Ígérték, hogy visszakapjuk, egyszer, valami magánnyugdíj-számlán. Mindannyian rosszul döntöttünk, akik átléptünk az állami nyugdíjrendszerbe, hiszen - mára kiderült - sokkal többet nyertünk volna, ha a magánnyugdíj-pénztáraknál maradunk. Azonban ki mert maradni, mikor azt mondták, hogy aki nem lép át, nem kap majd állami nyugdíjat?

· Botka László: Az is biztos, hogy a gyógyszer támogatási rendszert is az alapoktól kezdve kell újjá építenünk. … Mérsékelnünk kell az idős korosztály terheit, ezért a jövőben jelentősen növeljük a nyugdíjasok gyógyszertámogatását.

Sok-sok évvel ezelőtt, ha betegek lettünk, az orvos felírta a szerinte leghatékonyabb gyógyszert. Majd pár év elteltével megkérdezte, hogy a drágább vagy az olcsóbb gyógyszert írja fel. Mára meg állandósultak „az ára is jó” készítmények. Hatékony vagy sem? Ki tudja. A lényeg, hogy ki tudjuk fizetni, belefér még a családi költségvetésbe vagy sem. Az idősebbek sóhajtanak és kiszorítják a nyugdíjukból. Meddig mehet ez így tovább? Hol a határ?

· Botka László: „Ha bizalmat szavaznak nekünk, rendbe tesszük végre közös dolgainkat.”

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az országos Nyugdíjas Parlament szerdai rendezvényén:

___________________________________________________________________________________________________________________________________