November középére megújulhat a Bem Apó utcai tagóvoda - MSZP KALOCSA

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

November középére megújulhat a Bem Apó utcai tagóvoda

 
November középére megújulhat a Bem Apó utcai tagóvoda
 
 
Pályázatot nyújtott be önkormányzatunk a Bem Apó utcai tagóvoda energetikai korszerűsítésére. A JETA (Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány) által kiírt pályázaton közel 30 millió forint támogatást igényeltünk, bizonyos szintű önerő biztosítása mellett. Eredetileg 35% önrésszel számoltunk, ami 16 millióról szólt. Majd a tavaly decemberi döntés értelmében a támogatási intenzitás 75%-ra nőtt, így önerős hozzájárulásunk 25%-ra csökkent. Forintosítva ez 10 millió forint önrészt jelent önkormányzatunknak. 
 
A JETA márciusi Kuratóriumi döntése értelmében és az önerőt hozzáadva, összességében közel 40 milliót költhetünk az óvoda felújítására, korszerűsítésére:
 
-          homlokzati felületképzésre
 
-          színezésre
 
-          lapostető csapadékvíz vízszigetelésre
 
-          hőszigetelésre
 
-          nyílászárók cseréjére
 
-          új fűtési rendszer kiépítésére

 
 
A kivitelező cég hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljáráson került kihirdetésre. Az energetikai felújításra és korszerűsítésre 10 hét áll a nyertes cég rendelkezésére. Amennyiben augusztus végén elkezdődhetnek a munkálatok, akár november közepére megújulhat a Bem Apó utcai óvoda.
 
 
Bizonyára felmerült Önökben a kérdés, miért esett a Bem Apó utcai óvodára a választás, hiszen több olyan óvodánk is van, melyekre ráférne hasonló felújítás. A döntés előtt szóba került a Csokonai és a Zöldfa utcai óvodák korszerűsítése is. A Bem Apó óvodára régóta nem jutott felújítási forrás, míg a Csokonai és a Zöldfa óvodákban a nyertes energetikai pályázatok során többféle beruházás történt, valamint így lehetett optimálisan kihasználni a JETA pályázat adta lehetőségeket.
 
 
A Bem Apó óvodára már 2016 júniusában is pályáztunk, akkor a Belügyminisztériumhoz, ugyanígy 30 milliós támogatást remélve. Nem nyertünk. Az „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása” más önkormányzatoknak kedvezett. Az ebben a pályázatban tervezett műszaki tartalmat kiegészítve nyújtottuk be új pályázatunkat. A kiegészítés az óvoda teljes fűtési rendszerének korszerűsítésére, kazáncserére és a nyílászárók cseréje után szükséges festésre vonatkoznak.
 
 
Most felmerülhet Önökben a második kérdés is, hogyan lehet ugyanúgy 30 millió támogatást igényelni, ennyi kiegészítés után? A válasz az önerőben rejlik. A BM-es pályázat önereje csak 1,5 millió lett volna, most a JETA pályázatnál saját zsebből10 millió forintot tesz bele önkormányzatunk.
 
                                                                                                                                 AG   

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz