Kapaszkodunk a demokrácia roncsaiba - MSZP KALOCSA

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Kapaszkodunk a demokrácia roncsaiba

 
Kapaszkodunk a demokrácia roncsaiba

Politikai tilalmat hirdetett Gulyás Gergely a Magyar Idők tegnapi számában a népszavazási kezdeményezések jogi elbírálásában érintett szervezeteknek, amikor kijelentette, hogy ebben a választási ciklusban már csak egészen extrém esetben juthatna el a voksolásig egy most benyújtott kérdés. A Fidesz frakcióvezető-helyettesének állítása egyszerűen nem igaz – jelentette ki a Népszavának Tóth Zoltán.

A választási szakértő szerint nemcsak a kérdés elbírálása, hanem egy népszavazás megszervezése is belefér a hátralévő időbe, még akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az országgyűlési képviselők választása előtt 41 nappal már nem lehet népszavazást tartani.

A parlament fideszes alelnökéne – mondta Tóth Zoltán, aki szerint azonban az üzenet törvénytelensége ellenére az egész vita felesleges, hiszen magáról a képviselőválasztásról az alaptörvény értelmében nem lehet népszavazást kezdeményezni. Vagyis – ha a kormánypártok nem akarják – nem lehet jogi úton elérni a törvénymódosítást.

A politikai blokkolás elvárása pedig abból a félelemből fakadhat, hogy a választások előtt tartott utolsó népszavazások eddig előre jelezték a parlamenti képviselők választásának eredményét, tehát ha egy ilyen népszavazáson bukik a Fidesz, akkor a sorsdöntő voksoláson is begyűjti a „narancsos buktát”- emlékeztetett a választási szakértő.

Tóth Zoltán lapunk kérdésére utalt arra is, hogy a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság elnökeinek a hónap elején megjelent javaslata a népszavazási törvény egyes passzusainak megváltoztatására nem érint lényegi kérdéseket, csak látszat ellenállást jelez. Azt, hogy a Gulyás Gergely kijelentéseivel megerősített tilalomfa eddig is létezett, a legékesebben a visszautasított kérdések tömege mutatja.
A felvetésre, hogy népszavazási kezdeményezésekhez az idén benyújtott 60 kérdés azt jelzi-e, hogy az emberek keresik a törvényes megoldásokat a változtatások eléréséhez, a szakértő úgy reagált, hogy az ország polgárai próbálnak, utolsó mentsvárként kapaszkodnak a népszavazás esélyébe, mert még próbálnak hinni a magyar demokrácia roncsaiban. A Fidesz most megüzente: a következő egy évben a demokráciának még ezt a szintjét is felejtsék el a magyar választók.
Arányos választási rendszer

Tóth Zoltán legutóbbi blog bejegyzésében foglalta össze a Gulyás Márton által remélt arányos választási rendszer ismérveit. „Arányos választáson az egyes pártokra leadott szavazatok száma úgy aránylik az összes szavazatok számához, mint a pártok által elért mandátumok aránya viszonyul az összes mandátumhoz” – írja.

Minél jobban eltér az egyes pártokra leadott szavazatok aránya az általuk megszerzett mandátumok arányától, annál aránytalanabb (igazságtalanabb) a választási rendszer. Magyarországon 2014-től erősen aránytalan a választási rendszer, amely kizárólag a legtöbb szavazatot elért pártot premizálja, minden más 5 százalék fölötti pártot büntet.
Forrás: G.E. Népszava

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz