Fórum a szentháromság téri munkálatokról - MSZP KALOCSA

Fórum a szentháromság téri munkálatokról

Fórum a Szentháromság téri munkálatokról
A városháza dísztermében tartott lakossági fórumon megjelentek többségében arra voltak kíváncsiak, mi történik a város fő terén, mely befejezési határidővel számolhat városunk lakossága, mikor nyeri el a Szentháromság tér azt a formát, amelyet az érsekség tervez, valamint kell-e forgalmi változásokra számítanunk?

A város fő tere

„Késedelemben vagyunk, úgy 6 hónappal” – nyilatkozta Vörös Márta főépítész asszony. Az idén már biztos nem fogják befejezni a Szentháromság tér felújítását. Ennek egyik indoka, hogy kis részletekben nem célszerű burkolni, csak egyben az egész teret. Nagy teherbírásúra tervezik a burkolatot, kb. fél méteres alépítménye lesz, de a tél közeledtével nem sok esély van a munkálatok befejezésére.

El kellett végezni a régészeti munkákat. Ezen kívül nagy küzdelmek árán ugyan, de sikerült visszaszerezni a múlt század elején elajándékozott köveket is. A feltárás során a virágokkal beültetett részen nem találtak sírokat. Az orosz katonákat és tiszteket a Szent István kori templom alatti sírba, ill. tömegsírba temették. Jelenleg engedélyezés alatt van a sírok áthelyezése.

A székesegyház melletti fa állványzatok és szerkezetek ideiglenes védőtetők, melyeket egy idő után el fognak bontani. A csapadékvíz-elvezető rendszer is kiépítésre kerül, és idővel a lámpatestek is visszakerülnek. Szóval, a tér végleges formájának kialakítása még hosszú időt vesz igénybe.

Szobrok

A szobrok áthelyezésére van érvényes képviselő-testületi határozat, melyben nincs benne a Liszt Ferenc szobor helyének változtatása. Bár - a főépítész asszony szerint - az alkotó eredetileg nem a gesztenyefák alá tervezte. „Előrébb szeretnénk helyezni, de meg nem tudjuk, hova. Engedély nélkül nem fogjuk megtenni.” – hangzott el a fórumon.

Forgalmi változások

Török Gusztáv Andor polgármestersége idején úgy tervezték, hogy a Szent István ház kertjén át vezetett volna az út, a körforgalmi csomópontból a Kígyó utca felé. Ezzel az érsekség nem értett egyet. Vörös Márta főépítész asszony szerint a tervezett forgalmi változás bonyolult műszaki kérdés, mert a Kossuth Lajos utca alatt található a 2. székesegyház egy része. Ha fel szeretnék tárni az út alatti részeket, az mindenképpen a forgalom elterelését kívánja. Módosítási igényüket már hivatalos úton jelezték, de nem egyszerű a forgalmi rend módosítása. Többek között tekintettel kell lenni a Katolikus intézménybe járó diákokra is. Hosszabb távon azt tervezik, hogy a szálloda előtti terület rendbe tétele idejére a kis foktői utat megnyitják, és a forgalmat átfordítják.

Dől-e a székesegyház?

Lakossági kérdésként merült fel, hogy egy időben azt gondolták, hogy a székesegyház északi része megcsúszott, esetleg megdőlt. Vörös Márta határozottan állította, hogy a templom nem csúszik, és nem dől. A homlokzati repedések nem emiatt voltak. Sőt, a 2. székesegyház falaira épült a mai székesegyház, ami biztos alapként szolgál.

A fórumon polgármester úr kijelentette, hogy a városvezetés 100%-ban az érsekség és egyértelműen a munkák folytatása mellett áll. Rövid távon azonban nem lesz útelterelés, mert ezt át kell gondolni, és be kell látni, hogy a régi tervek sem voltak jók. Közép, ill. hosszú távon elképzelhető a forgalmi rend változtatása.