Botka fél a fidesz - MSZP KALOCSA

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Botka fél a fidesz

Botka: fél a Fidesz

A baloldali demokratikus pártok összefogása szükséges, de önmagában nem elég a kormányváltáshoz, "győzni akkor fogunk, ha újra elnyerjük azon több
százezer állampolgárnak a bizalmát, akikét 2010 előtt elvesztettük" - mondta az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerdán Kaposváron. Az utcafórumon a CEU-ért folytatott tüntetésekről azt mondta, hogy Orbán átlépte a Rubicont, a lex CEU pedig nem pusztán egy intézmény bezárásáról szól, hanem hadüzenet a magyar demokráciának.
Botka László országjáró körútja keretében a 48-as ifjúság útján tartott utcafórumon hangoztatta: a bizalomhoz az általuk meghirdetett hiteles, új, valódi, markáns szociáldemokrata program vezet, ennek támogatására kérte mintegy száztagú hallgatóságát. "Jövő ilyenkor le kell tudnunk győzni és le is fogjuk győzni a Fideszt" - közölte a politikus, akinek beszédét többször bekiabálók zavarták meg. Rájuk utalva megjegyezte: országjárását a múlt héten is "tüntetők követték", a provokációk bizonyítják, hogy az általa meghirdetett program jó, a Fidesz pedig fél.
Szavai szerint az elmúlt napok magyarországi eseményei bebizonyították, hogy "betelt a pohár", hiszen az utcán tízezrek tüntetnek, és már nemcsak Budapesten, hanem vidéki városokban is szerveznek demonstrációkat.
"Mindannyian értjük és tudjuk, hogy Orbán átlépte a Rubicont, mindannyian tudjuk, a CEU-törvény nem pusztán egy intézmény bezárásáról szól, hanem hadüzenet a magyar demokráciának, a szabadságnak, a tanszabadságnak, az egyetemi autonómiának" - fogalmazott.
Hozzátette: "nekirontottak a civileknek is", ez is arra utal, hogy a kormány, a Fidesz fél a választóktól, a szabadságtól, az autonómiától. "A Fidesz nem erős, csak erőszakos, de az ereje addig tart, amíg mi félünk tőle, ezért kell határozottan, egyértelműen kimondanunk: le kell őket váltanunk" - közölte.
Botka László azt mondta, az elmúlt napok történései jól mutatják, hogy Magyarországon két lehetőség van: "a tudás világa és a lopás világa, a szabadság, a demokrácia, az Európai Unió, valamint az orbáni-Putyini világ.
Ezek között tud Magyarország dönteni 2018 áprilisában, és "teljesen egyértelmű, hogy mi a szabadság, a demokrácia, az EU és a becsület pártján vagyunk, és a magyarok többsége is így van ezzel".
A szocialista miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta, hogy megújult, hiteles baloldali programra azért is szükség van, mert Magyarország legnagyobb baja, hogy a magyar emberek, a magyar családok kiszolgáltatottak, hiszen napról napra élnek.
A legutóbbi társadalmi felmérés világossá teszi, hogy ma a magyar családok felének lényegében semmilyen vagyona nincs, legfeljebb a lakás, amiben laknak, a másik 45 százalékának talán egy-két hónapra elegendő megtakarítása van, 5 százalék az, amely európai szinten a valódi középosztályhoz tartozik - mondta.
A politikus értékelése szerint az ország kettészakadt a romló életszínvonalon élő, kiszolgáltatott többségre és a Fidesz-kormányzás nyerteseire, a szűk kisebbségre.
Botka László azt közölte, hogy a Fidesz a terheket a többségre helyezte az igazságtalan egykulcsos adó-, családtámogatási, nyugdíjpolitikai, otthonteremtési rendszerével és minden politikai döntésével, egyúttal minden kedvezményt a gazdagoknak adott.
"Ezen kell változtatnunk, ezért mondjuk ma azt, hogy tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok" - szögezte le. Kiemelte, hogy programjukban szerepel az átlagos vagy átlag alattijövedelműek terheinek csökkentése.
Ugyanakkor luxusadót fizetnének a havi egymillió forintnál többet keresők és azok, akik százmillió forintnál nagyobb vagyont halmoztak fel. Emellett visszaállítanák a tanszabadságot, a pedagógusok, az iskolák szabadságát.
Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: megvan a kritikus tömeg a kormány leváltásához, az MSZP politikusainak tapasztalatai szerint tízből hat-hét ember változást szeretne,
Elege van abból, ami felé ez az ország ma megy".
Lehet azt mondani, hogy Magyarország erősödik, lehet nap mint nap a szemünkbe hazudni, de mindenki érzi, ez nem erősödés, ez erőlködés arra, hogy elhitessék, az ország jó felé megy - közölte.
Hozzáfűzte: eközben nincs kormányzás, "azt látjuk, a kórházakból 700 milliárd forintot vonnak ki, a miniszterelnök hobbiját finanszírozzuk, és néhányan a családhoz való viszony alapján gyarapodnak, miközben az emberek egy része nem képes befizetni a rezsit, a gyerekek éhesen mennek iskolába".
Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke arról szólt, hogy a város tudja, milyen igazságot tenni. Az itt élők egy része tavaly nyáron egy helyi népszavazási kezdeményezés mögé állva elérte, hogy a város vezetői meggondolják magukat és elálljanak egy "mindannyiunk egészségére és a környezetre kockázatot jelentő" gumihulladék-hasznosító projekt támogatásától.
Harangozó Gábor, az MSZP Somogy megyei elnöke azt mondta, hogy Kaposvár megmutatta: mindent el lehet érni, ha az emberek összefognak egy jó cél érdekében.

Forrás: Népszava

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz