Angeli Gabriella beszede - MSZP KALOCSA

Angeli Gabriella beszede

ANGELI AZ MSZP HARMADIK JELÖLTJE

Botka László 2017. szeptember 15.-én Kalocsán tartott utcafórumán bejelnetette, hogy Dr. Angeli Gabriella függetlenként az MSZP támogatásával indul a 2018-as Országgyűlési képviselői választásokon.

Angeli Gabriella az őt bemutató Botka László után a következőket mondta:

Köszönöm, hogy az MSZP úgy döntött, hogy támogat a 2018. évi parlamenti választásokon, mint Bács-Kiskun Megye 3. sz. választókerület országgyűlési képviselő-jelöltjét.

Köszönöm továbbá, hogy miniszterelnök-jelölt úr számít rám az oktatás területén. 22 évig tanítottam általános iskolában és a Klik irányítása alatt is dolgoztam. Tarthatatlan, amit az elmúlt pár évben az oktatással művelnek. Elvették a fiataloktól, gyerekeinktől, az unokáiktól a tudás megismerésének lehetőségét. Emlékeznek még arra a mondásra, hogy a tudás hatalom? Pontosan ez az, amit a fidesz elzár gyerekeink elől.

- megnehezítik a továbbtanulást a felsőoktatásban: a ponthatárok emelésével, egyre több fizetős képzés bevezetésével

- a szakképzés fontos. Egyre többször tapasztaljuk a szakemberek hiányát, akár a mindennapi életünkben egyszerű javítási munkák elvégzésénél is. Kevés szakembert képzünk, és a jó szakemberek többsége Nyugaton vállal munkát. Nem az egyetemi oktatás rovására kellene a szakmunkásképzést fejleszteni, hanem mindkettőt párhuzamosan, mert mindkét szinten jól képzett szakemberekre van szüksége az országnak- csökkentették a természettudományos tárgyak óraszámait, így a biológia, földrajz, kémia, fizika tanórák lerövidítésével egyre kevesebb ismeret osztható meg a diákokkal

- gyerekeinket egész napos iskolába kényszerítik, így azok a szülők, akik megtehetnék, kevesebb időt tölthetnek gyermekeikkel

A fidesz egy síkon gondolkodó nemzedéket akar kineveltetni, mert félnek a gondolkodó okos embertől. Az önálló véleményüket kimondó fiatalok pedig zavart okoznak a rendszerükben.

Nem azzal van a gond, hogy az egyház iskolákat működtet, mindenkinek joga eldönteni, hová járatja gyermekét, hanem azzal, hogy látványosan többet költ az állam az egyházi iskolákba járó diákokra, mint az állami oktatásban résztvevőkre. Az állam hátrányos helyzetbe hozza saját intézményrendszerében tanulókat.

Az utóbbi években, a Klik kitalálása óta kezdetben „csak” az oktatást sajátították ki:

- a kötelezően előírt tankönyvekkel

- a tanárok szabad óravezetésének korlátozásával

Majd a fenntartói jogokat vették el, és ez évtől a működtetést is. A működtetés elvétele óriási gondokat fog okozni.

- Eddig sem volt elegendő fénymásolópapír, kréta, szappan az iskolákban. Ha emlékeznek még arra, amikor a kalocsai iskolák önkormányzatunkhoz fordultak támogatásért? Önkormányzatunk akkor az iskolai alapítványoknak 100-100 ezer forintot utalt, hogy könnyítsen az iskoláknak az év vége lezárásában.

- Most az épületek üzemeltetése, karbantartása és a rezsiszámlák fizetése is a Klebelsberg Központhoz tartozik. Visszás helyzetet idéz elő, hogy az iskolaépületek tulajdonjoga az önkormányzatoké, a működtetés viszont az államé. Önök szerint, mennyit fognak karbantartásra és épület felújításra költeni?

Ezen változtatnunk kell. Gyermekeink, unokáink sorsának alakulása a mi felelősségünk. Nem hagyhatjuk, hogy a fidesz döntse el, ki, meddig és mit tanulhat. Ugye Önök is találkoztak a városban olyan 16-17 évesekkel, akik kimaradtak az iskolából a tankötelezettségi korhatár csökkentése miatt, és most alkalmi munkából tengődnek, mert szakképzettség híján nem kaphatnak rendes munkát.

Ha már városunknál tartunk, mire van szüksége a kalocsaiaknak és a környező települések lakóinak?

-  munkára és olyan bérre, amiből el lehet tartani a családokat

A tisztességes bért fizető munkahelyek azonban csak akkor várhatók, ha bekapcsolódhatunk az ország gazdasági vérkeringésébe, azaz lesz hidunk. Tudom, hogy megígérték már jó párszor, hogy meglesz a Kalocsa-Paks híd, de egy-két kapavágás, gödörásás már nem győz meg minket. Azt hiszem, egyet értünk abban, hogy konkrétumokat akarunk hallani. A lakossági fórumok és a tervek bemutatása nekem rózsaszín felhőnek tűnnek, a 2022 emlegetése pedig nagyon távoli.

Nagyon nem szeretném, ha a kalocsai híd is egy 51-es felújítás lenne! Tudják, az 51-es út felújítását is már 7 éve ígérgetik, mégsem lett belőle semmi.

Pedig ahhoz, hogy fiataljaink a városban maradjanak, munka kell. Az, hogy a fiatalok elhagyják településeinket, sőt az országunkat, mérhetetlen keserűség az itthon maradottaknak, a családtagjaiknak. Én skype-anyuka vagyok már egy ideje, megélem a szülők, a nagyszülők bánatát, akik esténként a számítógép előtt ülnek és gyermekeik, unokáik jelentkezését várják. Még akkor is, ha ők sikeresek és jól boldogulnak. Saját érzéseinken túl, jelenleg még nem tudni, mekkora kárt fog okozni a gazdasági fejlődésben, hogy a jövő nemzedéke tömegesen hagyja el országunkat.

Egyértelműen a fidesz bűne, hogy elveszítjük a legjobb szakembereket, a legkiválóbb tudósokat, mert nagyon sok embertől elvették a jövőképet. Az elmúlt évek hibás döntései miatt kénytelenek ennyien külföldön tanulni vagy dolgozni, közel fél millió magyarról beszélünk, akik elmentek.

Úgy gondolom, hogy Önök, akik itt megjelentek, változást akarnak. Amit én fontosnak tartok:

- ingyenes első diploma megszerzése

- a kórházak és az iskolák támogatása – városunk nagy hagyományokkal bíró kórháza államosításra került, és ma már a megyei kórház fiókintézményeként működik. Az jut neki, mint a harmadik gyereknek! - iskoláink vagy a bajai tankerülethez vagy a bajai szakképzési centrumhoz tartoznak. Még egy kalocsai tankerületre se futja egy több száz éves hagyományokkal rendelkező iskolavárosban

- tankötelezettség 18 éves korra való visszaállítása - ne rekesszünk ki senkit a tanulásból, egy tisztességes szakma elsajátításából

- a közmunkások bérének emelése - az 54 ezer, ill. a 71 ezer forintos bérből nem lehet megélni

- a 13. havi nyugdíj visszaadása

-  a nyugdíjminimum emelése