7 plusz egy hazugság a ceuval kapcsolatban - MSZP KALOCSA

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

7 plusz egy hazugság a ceuval kapcsolatban

7+1 Fidesz-hazugság a CEU-val kapcsolatban

Még a közrádió kampány üzemmódba kapcsolt mikrofonállványa sem bírta ki kérdezés nélkül Orbán újabb hazugság cunamiját. A kormányfő azonban nem akadt meg, csak mondta tovább a valótlanságokat.
Ennyi hazugságot sikerült Orbán Viktornak 5 percbe sűrítenie:
1, "4-5 évente átfogó vizsgálatokat szoktunk tartani" – nettó hazugság, maga az EMMI ismerte el a hvg.hu-nak, hogy: "Az Oktatási Hivatal a működési engedélyek felülvizsgálatát 2016-ban kezdte meg. Korábban nem végzett ilyen jellegű felülvizsgálatot."
2, "A csalás az csalás, akárki is követi el" – itt Orbán egy olyan törvény megszegésére hivatkozik, vagyis arra, hogy csak akkor lehet külföldön is érvényes diplomát kiadni, ha az adott országban is folytat képzés az egyetem – amelyet még nem fogadott el a parlament, így az nem más, mint egy darab, teleírt papír, megszegni sem lehet, mert nincs mit. Orbán szokása szerint csak  vádaskodik, de semmiféle törvényi alappal vagy ténnyel nem támasztja alá.
3, "Hiába milliárdos valaki, nem állhat a törvény felett" – üzente Orbán Mészáros Lőrincnek Soros Györgynek.
4, Hogy megmarad-e a CEU, az "az amerikai és magyar kormány közötti tárgyaláson és megállapodáson múlik". – Orbán prejudikál, hisz erre vonatkozó törvény nem létezik Magyarországon. A CEU pontos jogi státusát egy 2004-ben kötött kétoldalú megállapodás rögzíti, amelyet az egyetem és a kormány is maradéktalanul betartott mindeddig.
5, A CEU-nak csak be kell tartania a törvényeket, "velük nem kell tárgyalnunk, mert - lehet, hogy szeretnék, de - most még nem ők az amerikai kormány." – Az amerikai kormány valóban nem a CEU, azonban a magyar jogszabályok szerint igenis tárgyalnia kéne a szaktárcának ágazati törvények esetében az érintettekkel. Ez írja elő a jogszabályok előkészítéséről szóló, magyar törvény.
6, "Tisztázatlan jogi állapot" van a CEU körül – ugyancsak nettó hazugság, a korábban említett 2004-es megállapodás teljesen egyértelmű helyzetet teremtett.
7, "Van egy egyetem, amelyik Magyarországon működik, és kiad két diplomát, egy magyart meg egy amerikait." – tájékozatlanságnak is vélhetnénk, ha a visszakérdezésre nem erősítette volna meg e kijelentést Orbán. A valóságban a CEU egyetlen diplomát ad ki, amit viszont akkreditáltattak az USA-ban is, vagyis külön eljárás nélkül ott is elfogadják. A magyar egyetemek is megtehetik ezt - már ha megütik a kívánt színvonalat.
+ 1 Németh Szilárd, hivatásos iszapbirkózó kijelentette: "aki azonnal "Soros-problémát lát a kérdésben", az egyértelművé tette, hogy Soros György érdekeit szolgálja a magyar parlamentben." Majd a következő tucatnyi mondatában – ahogy a közrádióban Orbán is - következetesen Soros-egyetemként aposztrofálja a CEU-t. Magyarán: épp az állam- és kormánypárt az, amelyik Soros-problémát csinál egy egyetemi kérdésből.
Forrás: Index  
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz